Stel, je krijgt een een financiële schadeloosstelling voor opgelopen leed tijdens diensttijd. Moet je hierover dan inkomstenbelasting betalen?
Een politieagent kreeg in 2012 een schadevergoeding van bijna 26.000 euro (bruto) van zijn voormalige werkgever. Het korps waarin hij jaren had gediend, had hem ontslagen omdat hij arbeidsongeschikt was geworden. Hij kreeg deze financiële compensatie voor twee zware ongevallen tijdens diensttijd.
Hij kreeg in 1981 een stoeptegel tegen zijn hoofd tijdens een voetbalwedstrijd, waarbij hij was ingezet als ME’er. Hij had daarna nog jarenlang hevige hoofdpijn, die zijn functioneren als politieambtenaar ernstig belemmerde. Enkele jaren later viel hij tijdens een training van de ME van een viaduct. Aan dit tweede ongeval hield de agent chronische pijn over die tot op heden duurt. Niet alleen bezorgden deze bedrijfsongevallen hem veel fysiek leed, ook raakte daardoor zijn carrière in het slop.
De inmiddels ontslagen agent kreeg het bedrag netto uitgekeerd. Van de ruim 26.000 euro resteerde nog precies 15.000 euro. In zijn belastingaangifte gaf de gewezen politieagent deze schadeloosstelling (van 26.000 euro bruto) echter niet op als ‘Inkomen uit werk en woning’. De Belastingdienst was het daar niet mee eens en verhoogde het aangegeven inkomen met 26.000 euro.
Een bezwaarschrift bij de Belastingdienst had geen succes. De gang naar de rechtbank slaagde evenmin, zodat de ex-agent in hoger beroep ging. Hier namen de rechters een ander standpunt in. Zij vonden net als de ex-politieman dat de schadevergoeding ten onrechte was belast als inkomen. Zij baseerden zich daarbij op de tekst in artikel 11 van de Wet op de loonbelasting. Daarin staat onder meer dat ‘vergoedingen die naar algemene maatschappelijke opvattingen’ niet als financieel voordeel wordt ervaren, geen loon zijn. En dat betekent dat een eenmalige uitkering voor in diensttijd opgelopen immateriële schade niet belastbaar is.
Disclaimer: Paul van der Kwast is onafhankelijk financieel planner en verdient geen geld aan de verkoop van financiële producten. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl